Což takhle pasivní dům


Znáte film ze sedmdesátých let minulého století s názvem „Což takhle dát si špenát“? Na pojídání špenátu v souvislosti se zmenšováním a omlazováním osob je založena celá pointa, která se promítla právě do samotného názvu této vyvedené komediální sci-fi. My bychom vás rádi nasměrovali také na jeden návrh, tentokrát z poněkud odlišné oblasti lidské tvorby, a sice na pasivní domy z Ostravy. Což takhle dát si pasivní dům jako svůj závazek moderního a velmi úsporného bydlení?

pasivní dům

Zateplování pasivního domu – pasivní dům je konstrukce, která minimalizuje náklady na vytápění prostor takřka na nulu, a dosáhnout takového výsledku není jednoduché. Mnozí z vás zřejmě logicky předpokládají, že cílem je objekt maximálně zateplit více vrstvami silné tepelné izolace. Jenže s využitím stávajících technologií zateplování s převahou minerální vaty a fasádního polystyrenu to bude problém, protože se tu můžete setkat s tepelnými mosty, odkud uniká z objektu mnoho tepla, a u špatně ukotvených fasád se pasivního domu nikdy nedočkáte. Musíte na to jít jinak, a my víme, jak.

nové bydlení

Grimblok

Stavíme z tvárnic Grimblok – na trhu jsou dnes dostupné speciální tvárnice velkých rozměrů, patentově chráněné, které sloučily stavební zdivo a zateplovací izolační vrstvu do jednoho celku. Tvárnicemi Grimblok jednoduše postavíte skelet pasivního domu, který není zapotřebí dále zateplovat, a je možné objekt pouze potáhnout stěrkovou fasádou nebo obložit třeba fasádním kamenem či dřevem. Odpadá tedy složité kotvení různých vrstev fasádního polystyrenu nebo minerální vaty a další s tím spojené stavební práce. Se systémem Grimblok získáte spolehlivého partnera, který vás nezklame za žádného počasí, a nahradí jakékoli klasické stavební materiály, jako jsou plné či duté cihly, pórobeton, dřevěné konstrukce atp.

Nulové tepelné mosty – tím, že není nutné objekt dále zateplovat, odpadají obávané tepelné mosty vzniklé kotvením izolačních vrstev, tím pádem je pasivní dům skutečně pasivním domem.