Pátrejte po příčinách úbytku testosteronu


Když se někomu přitíží, většinou spěchá k lékaři. Logiku to má, ale zároveň je v tom určité nebezpečí přenechání svého osudu do rukou někoho, kdo nežije ve vašem těle, a nemusí mu plně porozumět tak,,jako vy. Naše těla jsou totiž mimo jiné indikátorem problémů a slouží k poznání a zkušenostem. Nejvíce jich nabývají lidé, kteří se snaží porozumět procesům, co se v jejich těle odehrávají alespoň na intuitivní úrovni a řeší příčinu potíží. Například je jasné, že pokud vstoupíte na vratké štafle a zřítíte se z nich a zlomíte si nohu, bude vám jasné, že za to mohlo vaše špatné rozhodnutí.

stresové vlivy

Podobně byste měli přistupovat i k onemocnění a pátrat po tom, co děláte špatně. Jestliže u vás dojde k poklesu testosteronu v produktivním věku, většinou to signalizuje nějaké stresové faktory. Jestliže u vás vyloučíme úrazy, dědičný problém nebo důsledky onkologických chorob, stres mívá zásadní vliv na tyto stavy, a je třeba postupně eliminovat stresové faktory na minimum.

listy ženšenu

Změňte životní styl – zařazujte do stravy více celozrnných obilovin, zeleniny, ovoce, ořechů a kvalitních rostlinných olejů a snižte spotřebu bílého cukru a bílé mouky. Dopřejte si dostatek spánku a odpočinku a vhodný pohyb. A stýkejte se hlavně s lidmi, s nimiž je vám dobře, a kteří vás nestresují.

Doplňujte hořčík – mnoho lékařů vám potvrdí, že v současném jídelníčku většiny z nás a obecně v potravinách i zemědělských komoditách se nachází velmi málo hořčíku, podílí se na tom i syntetická hnojiva a urychlení růstu plodin kvůli zisku na úkor jejich kvality. Každému doporučujeme hořčík suplementovat vhodnou formou, například minerální vodou Magnesia nebo dobře využitelnými zdroji v organických vazbách, jako je bisglycinát, malát nebo threonát.

Vyzkoušejte adaptogeny – i přes enormní snahu odstranit stres, se vám to stoprocentně nepodaří, a proto se vyplácí užívat adaptogenní bylinky, jako je Bulgarian Tribulus (Kotvičník zemní), Maca peruánská nebo Ženšen.