Původ matcha čaje sahá do Japonska. Jeho historie je velmi dlouhá a v asijských zemích jde o velmi ceněný a uznávaný nápoj. Dnes je velmi oblíbený nejen v Asii, ale také v západní kultuře, především díky svým blahodárným účinkům na zdraví. Matcha je vlastně prášek, který získáváme z lístků zeleného čaje, který se pěstuje na stinných místech. Díky tomu má vysoký obsah chlorofylu, což mu dodává jasně zelenou barvu. Má v sobě také spoustu důležitých látek pro naše tělo, jako jsou antioxidanty a vitamíny. Na rozdíl od zeleného čaje, kdy pijeme nápoj, který vznikne vylouhováním lístků čaje, u matchy pijeme vlastně celé listy, což zvyšuje počet živin, které v jenom šálku přijmeme.
Jeho příprava je ale poněkud jiná než u ostatních čajů. Na přípravu budete nejprve potřebovat matcha prášek. Ten musí být kvalitní. Kvalitní matcha čaj poznáte podle výrazné chuti, jemné práškové textury a jasně zelené barvy. Doporučujeme vyzkoušet matcha čaj darka-shop.cz, který patří k těm nejkvalitnějším. Dále budete potřebovat horkou vodu, pozor, ne vařící. Mohla by spálit čajové lístky a ty by tím získali hořkou chuť. Na samotnou přípravu potřebujete misku na čaj, která je speciálně určena pro přípravu matchy.
Dále potřebujete metličku, pomocí které se prášek smíchá s vodou a vytvoří se tím jemná pěna. Vhod vám může přijít i sítko, přes které se matcha přecedí a odstraní se hrudky. Po přípravě ingrediencí ohřejte vodu. Do misky dejte jednu až dvě lžičky matcha prášku. Poté ho rychlými pohyby rozmíchejte s horkou vodou. Nejprve pohybujte metličkou nahoru a dolů, poté přidejte i pohyby do stran. Tím vytvoříte jemnou pěnu. Pokud chcete silnější matchu, použijte méně vody. Pokud naopak preferujete jemnější chuť, přidejte vody více. Matchu můžete servírovat jen tak, nebo z ní pomocí mléka vytvořit vynikající matcha latté.